Vanop afstand werken: Wat na de coronacrisis?

HALLE – Gauthier Van Assche, zaakvoerder van het Halse consultingbedrijf VAH Consulting, houdt het “Vanop afstand werken in coronatijden” tegen het licht. In onderstaand opiniestuk gaat Gauthier onder andere in op de voordelen van het thuis-of afstandswerk. Voor werkgevers en werknemers. Wat zal er met dat afstandswerk gebeuren eens de coronacrisis definitief bezworen is? 

In 2002 startte ik mijn carrière bij IBM op het departement HR Learning EMEA. Toen al werden er webinars en online trainingen gegeven en hadden we een werkgroep ELINA (Elearning in Action), nog voordat het woord webinar of e-learning ooit uitgesproken werd bij de meeste Belgische KMO’s en bedrijven. Omdat de geografische draagwijdte zo groot was, groeide die werkwijze toen al tot een opportuniteit. 18 jaar later zitten we vandaag in het midden (of hopelijk het einde) van de corona- crisis.

Gevaar/opportuniteit 

Menige Belgische bedrijven werden bruusk geconfronteerd met operationele werkbeperkingen en verplichtingen om homeworking / remote working in te voeren. Helaas vaak onvoorbereid en in de haast, maar met de beste wilskracht ingevoerd. Gelukkig hebben menige collega consultants /trainers ondertussen chinees geleerd en weten nu dat het Chinese woord voor crisis (危機) bestaat uit 2 tekens waarvan het ene ‘gevaar’ betekent en het andere ‘opportuniteit’. Al werd deze uitspraak door president Kennedy al indertijd uitgesproken.

Voordelen werknemers 

Verschillende studies bestaan over de voor en nadelen van home working (u hoeft maar te googelen). De whitepaper van Microsoft, Work without Walls, is hiervan een mooie samenvatting: het geeft de top 10 voordelen aan van thuiswerken vanuit het oogpunt van de werknemer in orde van belang.

  1. Milieuvriendelijk (23%)
  2. Meer tijd met familie (29%)
  3. Minder stressvolle omgeving (38%)
  4. Rustiger sfeer (43%)
  5. Elimineren van langdurige woon-werkverkeer (44%)
  6. Minder afgeleid, betere concentratie (44%)
  7. Productiever (45%)
  8. Vermijden van het verkeer door glijdende uren (47%)
  9. Besparen op brandstof (55%)
  10. Work/home balance (60%)

Bedrijfsleiders 

Maar wat vanuit het oogpunt van bedrijfsleiders? Bedrijfsleiders gaan er nog vaak van uit dat werknemers die op afstand werken meer profiteren en niet echt werken; dit komt grotendeels door het gevoel van verlies van controle. Maar is Vertrouwen niet het fundament van ondernemen en zaken doen?

Toch zijn er hier ook voordelen voor onze ondernemers :

✓ Vergroot uw “gevoel” van controle door op doelstellingen en KPI’s te werken en niet op aanwezigheid op een kantoor. Het zijn niet de uren die u betaalt die tellen, het zijn de euro’s/realisaties en het welzijn van uw mensen die tellen toch? Tijd voor management 3.0.

✓ Creëer een dynamische bedrijfscultuur gebaseerd op ownership en niet op passieve uitvoering ( daar bestaat binnenkort toch de AI voor).

✓ Werf toptalenten van vandaag en morgen aan dankzij een concurrentieel voordeel.

✓ Verlies minder tijd in de file voor uzelf en uw medewerkers. Het Federaal Planbureau (FPB) publiceerde in 2019 een nieuwe studie die de kosten van de Belgische verkeerscongestie raamt op 2,3 miljard euro per jaar.

✓ Doe het nu voordat het te laat is en uw concurrenten al verder staan (u wilt niet die laatste boekenwinkel of CD winkel zijn). Of in de woorden van Microsoft zelf : it is a business imperative.

Bron: https://www.madeinvlaamsbrabant.be/nieuws/opinie-vanop-afstand-werken-wat-na-de-coronacrisis/

Made In Vlaams Brabant

De eerste afspraak die ondernemers, CEO’s en kaderleden iedere ochtend hebben om te kunnen meepraten over het meest recente, economisch nieuws uit hun regio, dat is die met Made in.

Indien u meer informatie wenst over de inhoud, kan je steeds vrijblijvend een afspraak aanvragen.